Foto boven: Onze mopshonden Uma en Sam 

September 2014 op de jongehonden dag werden complete nesten mopshonden geshowd en beoordeeld. Onze Evy en Sam behoorden tot de drie als best beoordeelde nesten. 

2015 April  mopshondenshow in Heeteren.

In de ring stonden deze keer drie honden Sammy, Byou en Caitlynn. Resultaat allemaal zeer goed. we konden weer tevreden zijn. 

2015 8 feb hondenshow Eindhoven.

Alle honden zijn weer de ring in geweest. gewoon omdat we het leuk vonden de keuringen te laten uitvoeren door volkomen onbekende keurmeesters. Alle honden werden als zeer goed beoordeeld. Caitlynn mocht zelfs als mooiste puppy naar de erering. kortom we kunnen weer trots zijn op onze honden.

 2017 status:

Onze honden voldoen aan de standaard zoals vastgelegd bij de raad van beheer voor de mopshond. Bij de diverse keuringen op shows, ook door buitenlandse keurmeesters zoals op de Winner in Amsterdam, behalen onze honden de status: " zeer goed"  of "uitmuntend" . Daar zijn wij tevreden mee. 

 

De mopshond:  

De mopshond is een echte mensenhond. De mopshond houdt van gezelligheid. De mopshond houdt zijn baas of bazin en de plaats, waar mogelijk lekkers vandaan kan komen, voortdurend in de gaten. De mops houdt van het fysieke kontakt. Zowel met de andere mopsen als met de baas. Bij wie ze dan ook uren en uren op schoot of tegenaan kunnen liggen. De mops is graag in handen en laat zich dan ook wanneer maar mogelijk knuffelen. Op dat moment is de mops een echte knuffelmops. Vandaar onze naam. Bij ons lopen er zo vijf of meer rond . dat aantal kan sterk wisselen ivm het aantal aanwezige pups.

 

Wat vooraf ging:

Na vele jaren boxers te hebben gehad, was er daarnaast ook nog 19 jaar lang een sheltie. Gevolgd door een stelletje boerenhofhondjes uit één nest zonder stamboom, maar zeker zo lief. De jeugd zocht de namen uit: Reu Dimple werd 12 jaar. Teefje Leika 14 jaar en de "spring in het veld", Baileys, keerde na 18 jaar weer bij terug van dochterlief. Dat "spring in het veld" slaat op het feit dat hij met zeer hoge boogsprongen door de koolvelden sprong. en dus alleen maar te zien was als hij boven de koolplanten uit kwam. Baileys was oud geworden en had extra aandacht en verzorging nodig en de kruipende kleinzoon liet hem niet met rust.  Hij was nog bijna acht maanden bij ons.

Iinmiddels was het (Mops)hondengevoel weer boven gekomen. Ik miste de avondwandeling. Mijn vrouw vond boxers nu fysiek voor haar te veel, te groot geworden. Boxers vragen nog al wat energie tijdens het uitlaten en zetten soms alle beschikbare krachten in, als ze ergens heen willen. Daar mijn vrouw de hond dan niet meer houden kan, was mijn vrouw "gevallen" voor de dwergdoggen, in het bijzonder de mopshond. Best wel al een heel oude wens. De mopshond is eigenlijk ook een boxer; een beetje heet wassen, nog heter langdurig drogen en je verkrijgt, komt uit bij de mopshond.

Ik kreeg van haar een waslijst mee van hoe de ideale mops er uit zou moeten zien. Maar waar vindt je die ideale mopshond.  En dus bracht ik vele uren door op het internet met zoeken en informatie verzamelen. Ja een mopshonden club . Maar hoe ging dat nu? waar vind je nu de voor jouw geschikte hond?

Ik bezocht de Winner in Amsterdam. Ik merkte op dat naast de wedijver van de leden om elk de mooiste hond te kunnen tonen, er ook veel werd gegeten. Niet een club voor afvallers dus. Maar ook veel naijver. want wie heeft nu de mooiste hond? en kan je daarvan dan ook een pup krijgen. Maar wel met veel kennis bij de leden over de mopshond en hoe daarmee om te gaan.  Inmiddels zijn we zelf ook lid van commedia.

Evita, moeder van zeven gezonde pups en verschillende andere nesten.

 

Het begin: mopshond (en).

Uma van de Karma House, Evita van Creme Brûlée en Sam Van Shaka's royal Kraal.

We vonden een prachtig teefje: Uma van de kennel Karma House van fokster Ankie met veel mophondenervaring en nog een mooie teef: Evita (Elin Bonny) van de Sunny Face van Creme Brulee  en vervolgens vonden we de reu Sam volgens de geboorteakte Bilbo van Shaka's Royal Kraal. Evita van de Sunny Face maakte een slechte start (ondanks een "gezond verklaring" van genoemde kennel, en bleek ernstig ziek. Door als pup gebroken mais te eten had ze een longontsteking opgelopen. Evy had ruim vier weken tijd nodig om te herstellen.  En zo hadden we in korte tijd drie jonge honden in huis.  Het uitlaten moest voorzichtig gebeuren. De wandelingen mogen net zoveel minuten duren als de jonge hond weken telt in leeftijd. En dus volgde voorzichtig uitlaten, spelen en weer uitlaten, heel veel dagen wandelen.  De nieuwe honden brengen de conditie van de baas weer op pijl.

 

In het begin: Vijf keer per dag uitlaten of meer.

Vier maal per dag er even uit en daarnaast elke dag nog een wandeling van minstens een uur.  De conditieopbouw bleek goed voor honden én baasje. De mopsen zijn altijd in voor een wandeling en zitten er niet mee als de wandeling wat langer wordt. Wel moet dan goed gelet worden op de temperatuur van de hond en de omgevingstemperatuur. Omdat mopsen graag hollen én omdat ze een extra dikke dubbele vacht hebben kunnen ze de warmte die hun lijfje produceert minder goed kwijt. Bij buitentemperaturen van meer dan 22 graden wordt het punt bereikt dat de ademhalingskoeling soms niet meer voldoende toereikend is. Zo nodig moet de hond extra gekoeld worden. Toen we dat deden vond hij dat hij opnieuw stevig kon gaan hollen. U moet hond dus tegen zichzelf beschermen  en niet oververhit laten worden.

Let op hun gewicht!

De gewichten blijven met drie tot vier afgepaste maaltijden per dag keurig tussen de negen en tien kg per hond. De reuen zijn wat zwaarder. Wel deze maaltijden altijd afwegen, zodat u goed weet wat uw hond eet per dag. En de taille van uw hond goed in de gaten houden. U moet de heupen kunnen blijven zien. Mopshonden lusten altijd eten. Sam, onze "playboy"hond, is prachtig uitgegroeid en heeft net de tien kg gehaald. Inmiddels zijn de dames zwanger geweest. Sam heeft stevig gesnoept van de moedermelk en is uitgezwaard naar 11,5 kg. En Uma weegt iets meer dan 10 kg nu in zwangere toestand 12 kg. en Evita komt op 9,5 kg.

Met dit trio gingen we op pad, shows bezoeken en "uitmuntend" scores sprokkelen voor de raad van beheer. maar vooral voor onszelf. Dat is ruimschoots goed gelukt.

 

Altijd dorst!

Zo kwamen we in het bezit van een heleboel jonge mopsjes.  Die bij de beide mama's de nodige melk proberen op te halen, waarbij het de pups niet uitmaakt wie er melk geeft, als er maar melk komt.  De dorst naar moedermelk heeft inmiddels plaats gemaakt voor honger naar brokken.  Die mopsjes zijn inmiddels allemaal vertrokken. En nieuwe pups zijn weer geboren.

Inmiddels is het kiezen: wie weg mag en wie mag blijven er niet eenvoudiger op geworden. De hondjes zijn allemaal even mooi. Maar kennen toch weer aparte verschillen. Ten slotte hebben we voor onze keus ook nog naar het karakter gekeken. Veel hebben er al een baasje gevonden. De hondjes groeien gestaag en worden ondeugend. Ook zie je al territorium drift. kortom ze worden groter.

 

Uma 

Evita 

en Sam

Nando

Nando is de zoon van Evita en Sam en ziet er prachtig uit. blond met een vleugje creme-brulee. Maar wel erg lief.  Hij woont inmiddels al weer jaren bij een lief bazinnetje en heeft het reuze naar zijn zin. Recent is Nando even terug geweest. en dat was een leuk weerzien. Nando herkende ons goed. En zowel zowel zijn bazinnetje als de andere leden van het gezin zijn dol op hem. 

Bijou 

Bijou is de dochter van Uma en Sam woont al weer vier jaar bij ons.  Tijd genoeg om ons met Bomba van de Wildpugs een mooie dochter te schenken: Nora  

Caitlynn 

Caitlynn is de dochter van Evita en Sam. Ze is reuze gezond en ondeugend. Ze heeft zeer veel energie. En dat mag iedereen weten. Voor de eerste keer op show heeft Caitlynn met 14 maanden uitmuntend gehaald.  We gaan oefenen voor de winner om dan ook uitmuntend te halen en dat is gelukt.

Nora

de vader van Nora komt oorspronkelijk uit Ruslans en heeft een vacht die tegen de koude bestand is . Nora heeft net als haar vader een grote donkere vlek op het voorhoofd. Nora is een spontane hond, altijd gereed om te gaan spelen

Carola

Carola heette oorspronkelijk Fleur, maar toen we een kleindochter kregen met ook de naam Fleur werd Fleur Carola.  Carola lijkt sprekend op haar moeder Evita (Evy) en heeft in Nora een fijne speel kameraad.

Gido 

Gido is de zoon van Caitlynn en Hilbrand Vom Ulmerhause en is net als zijn vader gitzwart. Gido is de lieveling van alle vrouwelijke bezoekers en dames die ons op straat staande houden. Het is een grote boef die regelmatig de boel op stelten zet. Gido is duidelijk aanwezig. 

Chiel

Chiel van de Second Corner is op 1 september 2017 bij ons komen wonen. Chiel is nu twee jaar oud en een prachtige reu. Chiel is ook Luxemburgs kampioen. Wij vinden zijn komst een versterking van ons Team Knuffelmopsen. Chiel gaat Sam Helpen bij zijn werk: de dames blij maken.

Honeybee

Honeybee is de jongste telg van ons team. de commentaren van de diverse dierenartsen die de overige pups uit dit nest controleerden variëren van fantastisch tot uitmuntend. voor ons reden genoeg om Honeybee te laten blijven.